Joost Prinsen leest Jan van Nijlen

Een van de favoriete gedichten van acteur en meesterdeclamateur Joost Prinsen is Jan van Nijlen (1884-1965). Niet een dichter die meteen bij iedereen een belletje doet rinkelen. Hij was de favoriete dichter van Geert van Oorschot en bevriend met Bloem, Du Perron en Greshoff. Het bekendst zijn de regels die op de gevel van Antwerpen Centraal zijn aangebracht: ‘Bestijg de trein nooit zonder uw valies met dromen / dan vindt ge in elke stad behoorlijk onderkomen.’ Op de 38ste Nacht van de Poëzie droeg Joost Prinsen het gedicht ‘Oud salon’ uit 1947 voor.

Joost Prinsen

2 minuten

Poëzie Eeuwigheid

Joost Prinsen leest 'Oud Salon'

Voordracht tijdens de 38ste Nacht van de Poëzie, 2 oktober 2021. Bekijk het gehele optreden van Joost Prinsen op het poëziekanaal van de VPRO.

Foto: Patrick Post

OVER JOOST PRINSEN EN JAN VAN NIJLEN

Jan van Nijlen

Jan van Nijlen (1884–1965) is vaak vergeleken met zijn Nederlandse tijdgenoot J.C. Bloem en velen kennen vooral zijn gedicht ‘Bericht aan de reizigers’ met de beroemde regel ‘Bestijg den trein nooit zonder uw valies met dromen’. Maar Van Nijlen schreef veel meer: elf bundels poëzie, de prozateksten Druilende burgerij, Jeugdherinneringen van een eenzelvig man (1982) en Herinneringen aan E. du Perron (1955). Van Nijlen ontving in 1955 de Belgische Staatsprijs en in 1963 de Constantijn Huygensprijs voor zijn oeuvre.

Joost Prinsen

Joseph Jules Thomas Prinsen werd op 9 juni 1942 in Vught geboren. Na het gymnasium in Den Bosch volgde hij de opleiding aan de Toneelschool in Amsterdam, waarna hij zich als een veelzijdig artiest ontpopte. Zo speelde hij in tal van toneelstukken, maakte elpees, deed musicals, hoorspelen en trad op in televisieseries. Grote bekendheid genoot hij met zijn optreden in de Stratemaker-op-zee-show (als Erik Engerd) en J.J. de Bom (in de titelrol). Poëzie is altijd een van zijn grote liefhebberijen geweest. In Uurtje Literatuurtje droeg hij zijn favoriete gedichten voor in een theaterprogramma, in 2008 was hij jurylid bij het NK Poetry Slam, sinds begin dit jaar heeft hij een vaste poëzierubriek in het tv-programma Matthijs Gaat Door en trad hij op tijdens de 38ste Nacht van de Poëzie.

Support ILFU en word lid voor €4,50 per maand

Maak een account
Misschien vind je dit interessant: