Nieuw cursusaanbod voorjaar 2022: schrijven, Sebald, Baudelaire & Flaubert en Engelse poëzie

De ILFU Academy gaat in het voorjaar weer van start met een nieuw aanbod aan literatuurcursussen, op de gloednieuwe cursuslocatie Achter de Dom 14 die we in maart openen. Manon Uphoff en Iris van Vliet geven hun inmiddels gerenommeerde cursusreeks verhalen schrijven, waarin je toewerkt naar een publicatie in de bundel die Manon en Iris als afsluiting samenstellen. Schrijf je poëzie, dan is de eveneens tot evergreen geworden cursus van Ingmar Heytze een must: Ingmar bespreekt alle aspecten van het dichterschap en helpt je toewerken naar je eigen bundel. Ten slotte zorgen de leescursussen van drie emeritus hoogleraren ervoor dat je eindelijk die klassiekers van Flaubert, Baudelaire, Shakespeare en Sebald in je boekenkast eens gaat lezen.

ILFU Redactie

2 minuten

Schrijven Lezen

Cursus schrijven door Manon Uphoff en Iris van Vliet

9 maart t/m 4 mei, (9 woensdagavonden)

Deze schrijfcursus draait om ‘het verhaal’ als basis voor tal van uitingen, zoals literatuur, maar ook film en series. Het doel is te laten zien dat verhalen op verschillende manieren en in verschillende vormen verteld worden. Of, om met de woorden van de Britse auteur Hilary Mantel te spreken: ‘If you have a good story idea, don’t assume it must form a prose narrative. It may work better as a play, a screenplay or a poem. Be flexible.’

Cursus poëzie schrijven door Ingmar Heytze

7 maart – 2 mei (8 maandagavonden)

Wat is goede poëzie, en hoe herken je die? Hoe leer je om je eigen werk en het werk van anderen te verbeteren? Dichter Ingmar Heytze geeft opnieuw deze populaire cursus waarin het draait om alle aspecten van het dichterschap: het lezen van inspirerende dichters, het vinden van ideeën voor gedichten, het effectief leren gebruiken van de gereedschapskist van literaire stijlmiddelen, het schrijven van nieuwe gedichten, het voeren van redactie op het werk van medecursisten en het voordragen van eigen werk.

Cursus 16e-eeuwse Engelse poëzie lezen 

8 maart – 26 april (8 dinsdagavonden)

In deze cursus 16e-eeuwse poëzie lees je een selectie lyrische gedichten die geschreven werden ten tijde van Henry VIII en Elizabeth I, een van de rijkste periodes uit de Engelse dichtkunst. We lezen gedichten van onder andere Thomas Wyatt, Henry Howard, Earl of Surrey, Philip Sidney, Edmund Spenser en natuurlijk William Shakespeare. Alle gedichten worden aangeboden in een reader en middels close reading behandeld.

Peter de Voogd, emeritus-hoogleraar Engelse letterkunde, geeft deze cursus.

Cursus W.G. Sebald lezen

8 maart- 26 april 2022 (8 dinsdagavonden van 19.00 – 21.00u)

Het literaire oeuvre van Winfried Georg Sebald (1944 – 2001) is klein, maar buitengewoon origineel. Sebalds werk werd in verschillende landen bekroond met literaire prijzen, waaronder de Los Angeles Book Prize For Fiction, de Joseph Breitbach-Preis en de Heinrich Heine-Preis. Ook is hij vaak getipt als kandidaat voor een Nobelprijs. Een van de centrale thema’s in zijn literaire werk is het trauma van de Tweede Wereldoorlog; hoe verwerken we het verleden en wat is de rol van de herinnering daarbij. Andere terugkerende thema’s zijn de rol van de buitenstaander, wandelen en reizen. In zijn vaak met foto’s geïllustreerde proza worden (schijnbare) feiten en fictie vermengd. Ton Naaijkens is emeritus-hoogleraar Duitse letterkunde en Vertaalwetenschap en kenner en bewonderaar van het werk van Sebald.

Cursus Romantiek en Realisme – Baudelaire en Flaubert

7 april – 9 juni 2022 (8 donderdagavonden)

In deze cursus lezen we Madame Bovary van Flaubert en een keuze uit de Bloemen van het kwaad van Charles Baudelaire.

Baudelaire en Flaubert waren aarts-romantici, maar ze kwamen te laat. Hun romantische idealen liepen stuk op de werkelijkheid van midden 19e eeuw: de periode van de Industriële Revolutie, van locomotieven, fabrieken en van een arbeidersproletariaat dat zich concentreerde in arbeiderswijken waar armoede, ziekten en misdaad welig tierden.

Docent Maarten van Buuren is emeritus hoogleraar Franse moderne letterkunde, vertaler en auteur van de bestseller Kikker gaat fietsen!. Daarnaast schreef hij verschillende boeken over Spinoza.

Support ILFU en word lid voor €4,50 per maand

Maak een account
Misschien vind je dit interessant: